- Hem
- Om kravportalen
Om kravportalen
Vad innehåller kravportalen?
De texter och dokument som finns samlade under Akademiska Hus AB:s Kravportal innehåller krav, vägledning, mallar och goda exempel som kompletterar och stödjer de lagar, förordningar och branschstandarder som används inom bygg och förvaltning.
Kraven ska följas i nybyggnadsprojekt och där det är tillämpbart i om- och tillbyggnadsprojekt. Vid om- och tillbyggnad måste man alltid ta hänsyn till och utgå från det befintliga.
Här finns även ett formulär för avvikelserapport och synpunkter kring våra krav.
Hur är kravportalen strukturerad?
Digitala informationsleveranser
* beskriver vägledning för framtagning och förvaltning av informationsleveranskraven som ska ligga till grund för avtal med en leverantör av information.
Bygg- och teknikkrav
* beskriver de tekniska kraven för verksamhet och drift och är indelade i teknikområden som i stort sett följer BSAB byggdelstyper med underindelning och även BSAB produktionsresultat.
Övergripande krav och anvisningar.
* beskriver krav som är övergripande och ofta är kopplade till mål rörande miljö och klimat, hälsa och säkerhet, kunder, finanser eller anseende. Exempelvis hittar man Energi- och klimatrelaterade krav här.
När uppdateras kravportalen?
Texterna som visas i kravportalen uppdateras i samband med att det görs förändringar som påverkar kraven. Det innebär att vi samlar in och uppdaterar texterna löpande under hela året. Däremot uppdateras informationen på kravportalen två gånger per år. Ett större släpp med uppdaterade texter under sommaren och ett mindre släpp för mindre ändringar och justeringar vid årskiftet.
Hur hanteras krav i projekt?
Alla krav som ställs har ett syfte och en koppling till våra arbetssätt. Arbetsprocessen i sin tur grundar sig på de mål och strategier som organisationen har satt upp. Det betyder att det är viktigt att kraven följs och att avvikelser dokumenteras. Hur omfattande kraven är, beror på projektets omfattning och art.
Organisationskraven beskriver vilka krav på information som Akademiska Hus har för att uppnå sina mål gällande finans, miljö och klimat, verksamhet och drift, kunder, hälsa och säkerhet samt anseende. De är grunden till både projekt- och tillgångsinformationskraven.
Projektinformationskraven avser krav på information som behövs för genomförande av projektet och som är knutna till AH övergripande mål och strategier för just de specifika förvaltningsobjekten som omfattas i projektet.
Bygg- och teknikraven ihop med övergripande krav och anvisningar beskriver behovet från tillgångsförvaltningen och utgör tillgångsinformationskraven.
Informationsleveranskraven beskriver hur leveranser ska gå till, nivån av informationsbehov och informationskrav.
Inför ett projekt utgår man från tillgångsförvaltningskraven och projektinformationskraven för att specificera den digitala informationsleveransen.

Källa: SS-EN ISO 19650-1, Figur 2
Hur hanteras avsteg och förbättringsförslag?
Om du i ett projekt vill göra avsteg från Akademiska Hus krav ska detta meddelas skriftligt genom att använda avvikelserapporten. I avvikelserapporten får du motivera och beskriva avsteget från kravet. Avsteget bedöms därefter av en tekniskt sakkunnig som avgör om avsteget är godkänt. Avvikelsen ska även skickas till berörd projektledare.