1. Hem
  2. /
  3. Om Bygg- och Teknikkrav
  4. /
  5. 5 VA-, VVS, KYL-...
  6. /
  7. 52 – Försörjningssystem för...

52 Försörjningssystem för flytande eller gasformigt medium

52.B Tappvattensystem

Kopplingsledningen mellan tappstället och vattenförande ledning ska vara så kort som möjligt. Detta för att undvika stillastående vatten i systemet. Eftersträva att ha så korta VVC-slingor som möjligt.

Varmvattensystem

Förlusterna som kan uppkomma vid stora VVC system ska minimeras vid projektering, central varmvattenberedning kan ersättas med lokala system så att förlusterna minskar. Korta horisontella VVC dragningar ska eftersträvas.

 

52.D Processvattensystem

Då renvattensystem ofta driftssätts successivt på rumsnivå är det lämpligt att anordna avstängning med förbi gång till rummet. Detta betyder att enbart rörsystemet för rummet behöver saneras vid inkoppling till driftsatt huvudsystem. På varje våningsplan monteras avstängning och bypassventil. (Renvattencirkulation ska finnas ända till tappställe).

52.E Ångsystem

Isolerade ångspjut ska användas. Kondensat får ej släppas i golvbrunn utan avkylning. I första hand ska kondensatet samlas i kondensattank.

52.F Tryckluftssystem

Det angivna kravet på mängden tryckluft är ofta för stort (max uttag). Oljefria och varvtalsreglerade kompressorer är att föredra.

Tryckluftkompressorer ska alltid kylas av ett återvinningssystem.

Beakta alltid tryckluftskvalitén i projekteringen enligt ISO8573-1:2010. Daggpunkt/trycknivå, oljefri luft mm och krav på larmer till förvaltningen.

Flödesmätare ska normalt finnas för större anläggningar och komplettering av flödesmätare kan behövas vid om- och tillbyggnad. Rådgör alltid med förvaltningen.

Tryckluft efter en oljesmord kompressor ska ha oljeavskiljningsfiler, kol-och partikelfilter och vid oljefri kompressor kan kol och partikelfilter krävas beroende på kravspecifikation.

Avstängningsventiler kan med fördel placeras så den stänger fler uttag i samma rum.

Rör ska luta mot dräneringspunkt. Vid ombyggnader ska anslutning göras ovanifrån för att undvika lågpunkter.

Vid känslig utrustning hos verksamheten ska det utredas om systemet behöver förses med filter, vattenavskiljning och extra tork före utrustningen. Bekostas normalt av verksamheten.

52.G Vakuumsystem

Pumpar placeras i välventilerade rum avsedda för ändamålet, anläggningen får inte anslutas på allmänventilationen med risk för oljeläckage, den ska ligga på processventilationen.

Vakuumsystemet ska utföras med självfall. Vakuumpumpar bör placeras lägst ner i systemet.

Utred alltid vilken typ av vakuumpumpar som ska användas.

52.H Gassystem

Brandkonsult ska informeras om åtgärder i byggnaden och beakta det i sin projektering.

Gaser fördelas från gascentraler till uttagsposter med ledningssystem, centraler ska ha överkopplingutrustning samt uttagsutrustning med manometer.

Uttagsposter i rum förses med gasregulator och VCR-kopplingar. Rum med fler uttag kan med fördel ha gemensam avstängningsventil i annat fall ska varje uttagspost ha föravstängningsventil.

All projektering av gassystem skall ske i samråd med hyresgästen.

Dolda kopplingar ovanför exempelvis undertak eller i schakt ska ha synlig märkning.

52.HE Specialgassystem

52.HEB System för högrena gaser

Renhetskrav för de olika gaserna ska föreskrivas i beskrivning samt provas och protokollföras. Viktigt att utreda så att det blir rätt klass och att utrustningen anpassas till den valda klassen (många anläggningar byggs med för bra och dyr utrustning).

Dela sidan